Brands LoopbaanZaken

0646496710

brands@loopbaanzaken.nl

LinkedIn-profiel van Marieke Brands weergeven

10 jaar LoopbaanZaken

Oktober 2015. Het is deze maand 10 jaar geleden dat ik daadwerkelijk mijn eerste cliënt kreeg als ZZP-er. Met mijn VerklaringArbeidsRelatie (Winst uit Onderneming) op zak had ik aansluiting gezocht en gevonden bij Bark Consult, een toen nog klein bureau. Ineens mocht ik als freelance loopbaancoach drie cliënten begeleiden die van het UWV een Individuele Re-integratie Overeenkomst hadden gekregen om een nieuwe baan te vinden. De IRO, zoals die al snel door alle betrokkenen werd genoemd, zorgde voor een snelle groei van mijn case-load. Via mijn netwerk (zus van een oud-collega…) kreeg ik bovendien al snel mijn eerste ‘eigen’ cliënte, en begin 2006 ging ik ook op freelance basis trainingen geven. Na een aanloop van bijna een jaar was ik opeens volop in bedrijf! Brands LoopbaanZaken was niet meer alleen een naam en nummer bij de Kamer van Koophandel, maar de naam waaronder ik als zelfstandig ondernemer daadwerkelijk aan de slag was.

In de jaren daarna kreeg ik veel freelance collega’s bij Bark Consult,  en werden de trainingen opgevolgd door freelance re-integratietrajecten op kantoor bij hetzelfde bureau. Mijn eerste ‘eigen’ opdrachtgever bleek door de jaren heen een constante samenwerkingspartner waarvoor ik geregeld een traject mocht doen, en er volgden nog verschillende andere ‘eigen’ opdrachtgevers. De bulk van mijn werk bleef ik echter doen als freelancer. Inhoudelijk maakte dat geen enkel verschil; voor mij betekende het dat ik zeer goede jaren draaide zonder dat ik zelf veel moeite hoefde te doen voor acquisitie. Ideaal. Ik zei in die jaren regelmatig voor de grap dat ik nog eens aan mijn eigen succes als freelancer ten onder zou gaan.

Hoe waar die uitspraak was, merkte ik pas echt in 2011. In de loop van 2010 werd de IRO niet langer beschikbaar voor mensen met een WW uitkering. De behoefte van werkzoekende mensen was onverminderd groot, maar het UWV stelde geen re-integratiebudgetten meer beschikbaar voor ‘ontslag werklozen’. Alleen mensen met een uitkering vanuit ziektewet of arbeidsongeschiktheid kwamen nog voor een IRO in aanmerking. De schok in LoopbaanLand was groot: massaal werd gezocht naar andere producten en diensten, en het werd ineens een stuk lastiger aan voldoende werk te komen. Toen medio 2011 mijn man ernstig ziek werd, had ik dus niet alleen privé maar ook op werkgebied een probleem. Met weinig ‘eigen’ opdrachtgevers was ik behoorlijk afhankelijk geworden van mijn freelance opdrachtgevers, en ruimte en tijd voor acquisitie had ik op dat moment niet. Ik zat van het ene moment op het andere in een voortrazende trein.

En toen kwam eind 2011 die trein met een daverende klap tot stilstand…  Het duurde een tijdje voor de rook boven het slagveld wat optrok. Dat LoopbaanZaken nog bestaat, dat ik in die eerste jaren toch aan de slag ben gebleven, dank ik aan die paar ‘eigen’ opdrachtgevers en aan mond-tot-mond reclame waardoor er een kleine maar gestage stroom (ook particuliere) cliënten bij LoopbaanZaken aanklopte. Niet té veel, zodat ik voldoende tijd had te dealen met wat er op mijn pad was gekomen. Tot ik verleden jaar via mijn netwerk werd betrokken bij de reorganisatie van de gemeente Amsterdam en echt weer stevig aan de bak kon: daar heb ik tot de eerste maanden van dit jaar met heel veel mensen de testresultaten van de TalentenMotivatieAnalyse mogen bespreken. Een prachtig instrument, dat haarscherp inzicht geeft in drijfveren en talenten. Ik heb daar eerder een blog over geschreven, en ook op mijn website is hierover meer te vinden.

Ik ben heel erg dankbaar dat ik werk heb dat ik zo ontzettend leuk vind. Dat ik zo veel leuke, bijzondere mensen heb mogen begeleiden, mag begeleiden, in hun zoektocht naar ander werk, naar mogelijkheden om beter tot hun recht te komen in werk, naar manieren om niet kopje onder te gaan in problemen die soms hun functioneren bemoeilijkten. Ik heb met zoveel mensen mee mogen lopen op een spannend, soms moeilijk stuk van hun leven. In totaal doe ik dat al ruim 25 jaar, maar nu dus tien jaar als zelfstandige. Tien jaar! Toch iets om even bij stil te staan. Voor mij een mooi moment om eens terug te kijken naar een aantal van die trajecten, wat mensen op te zoeken en te kijken hoe het nu met ze is.

In de komende maanden wil ik een aantal van deze ontmoetingen delen. Want veel van mijn oud-cliënten hebben prachtige, ontroerende, mooie, dappere, doorzettende, originele, enthousiaste en inspirerende verhalen te vertellen. Verhalen die het waard zijn, gelezen te worden. Ben je benieuwd naar deze verhalen? Meld je aan, dan krijg je ze vanzelf in je mailbox.

Oktober 2015